תקציב נפשי

כמות האנרגיה והיכולות שעומדות לרשותנו בכל רגע נתון.

תקציב נפשי כמו כושר גופני כמו תקציב כספי, נתון לשינוי. מי שתקציבו הנפשי דל, יכול מעט. זה לא מאפשר לו גם וגם. למשל, קשה לו גם ללמוד וגם לעבוד. ובוודאי שאיננו יכול גם לאהוב אישה וגם לגדל ילדים וגם לעבוד וגם ללמוד ועל כך להוסיף עוד כמה עיסוקים תחביביים…

למדן מופלג מגדיל את יכולתו ואת התקציב הנפשי שעומד לרשותו. וכך יש לו תקציב נפשי גדול יותר וכמה שהוא עסוק יש לו זמן לעוד דברים.

המודעות ליכולות כוללת ידיעת התקציב הנפשי העומד לרשותנו בכל רגע נתון. כאשר מישהו לא מבחין שהגיע אל סף היכולת שלו ובכל זאת ממשיך להתחכך, למשל, בחברת אשתו וילדיו, הוא יאלץ בסופו של דבר להגיב באמצעים מגושמים כגון ריב, התפרצות וכדומה, על מנת לנוח מהם… אחר כך הוא צריך לבזבז משאבי נפש על פיוס. אדם אחר הקשוב יותר לתקציב הנפשי שלו יבלה שעה קלה בחברתם ויפרוש מהם לעיסוק אחר, באווירה ידידותית. משהתאושש ישוב לפגוש אותם. כמובן שבחשיבה ידידותית, נשאף להגדיל את יכולותינו ואת התקציב הנפשי שלנו ולצדו נפתח גם ראיית נוף שתאפשר שימוש חסכני בתקציב הנפשי. ניקח לדוגמה אישה שנפגשת עם בחור אחד בדרום, שאתו היא מעדיפה לטייל; עם בחור אחר בצפון, שאתו היא מעדיפה לשכב; ועם ידיד בירושלים, שאתו היא אוהבת לשוחח. אישה כזאת מבזבזת המון אנרגיות על נסיעות, המופנות לכיוונים שונים שלא מעלים את כושרה להתיידד. מוטב שתמצא את הבחור שאתו אפשר גם לשכב, גם לטייל וגם לשוחח, ואז יתפנה לה תקציב נפשי שאותו תוכל לנצל כדי להוסיף לחייה מרכיבים ידידותיים אחרים.

דוגמאות נוספות לחיבורי אלמנטים ידידותיים; לעסוק בתחביבים ביחד עם בני זוג, ילדים ושאר חברים. דוגמה נוספת לחיבור אלמנטים, יציאה לטיול רחוק, ביחד עם חברה, או בת-זוג וכך גם רואים עולם וגם מעשירים את הזוגיות…

יש להתייחס לתקציב הנפשי כאל יכולת חשובה ומדויקת. כאשר אתה לא בכושר עליך או להגדיל את היכולת שלך, או לנוח ולהתאושש ורק אז לחזור לשדה הפעילות.

ובכלל, כשמוסיפים לתכולת הימים עוד משהו, מגדילים את הכושר. נדמה לך שאתה עייף ורוצה כבר לישון. תוסיף בילוי ידידותי במיטה עם אשתך, וזכית.